Hattrick voor Damon van der Wielen in Francorchamps

Tijdens het raceweekend in het Belgische Spa Francorchamps was het ‘gastrijder’ Damon van der Wielen die vriend en vijand wist te verbazen door op zaterdag 2 races en op zondag 1 race op rij te winnen in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Voor het kampioenschap deed Niek van den Broek de beste zaken. Hij staat in de tussenstand aan de leiding met 90 punten voorsprong op Noah Bronkhorst.

GAMMA Yamaha R125 Cup

Zaterdag
De eerste dag van het raceweekend op de kartbaan van Francorchamps begon een beetje rommelig. Een miezerregen gooide aan het begin van de kwalificatietraining roet in het eten. De tijden kwamen daardoor niet onder de minuut uit. Het was Niek van den Broek die van polepositie zou mogen vertrekken met achter hem Selwin Hamden, Damon van der Wielen en Mieke Abbink, die meteen een goede tijd op de klokken had gezet, nog voor de eerste spetters vielen.

In de eerste race kwam ‘gastrijder’ Van der Wielen al snel naar de koppositie. Hij besloot eigenlijk aan het eind van vorig seizoen de helm aan de wilgen te hangen, maar het racebloed kruipt waar het niet gaan kan en hij besloot toch 2 races mee te rijden, in Berghem en Francorchamps. Op zijn thuisbaan Berghem pakte hij meteen een podiumplek en ook op het glooiende circuit in Francorchamps had hij het raceritme snel te pakken. Bronkhorst kwam de tweede helft van de race goed naar voren en de laatste ronden was het stuivertje wisselen met Van der Wielen. Maar in de laatste ronde schoof Bronkhorst onderuit en moest van der Wielen alleen Van den Broek van zich afhouden. Dat lukte hem.

De tweede race was het een gevecht tussen Van der Wielen en Van den Broek. De laatste ronden wist Van der Wielen de kop vast te houden en de overwinning veilig te stellen voor van den Broek en Bronkhorst.

Van der Wielen was blij verrast met zijn dagoverwinning. ‘Zeker na de trainingen van vanochtend, want in de tijdtraining maakte ik nog een klein schuivertje. In diezelfde bocht ging Noah Bronkhorst onderuit in de eerste race en kon ik de overwinning pakken. De tweede race ging het me iets makkelijker af. Ik kan niet anders dan heel tevreden zijn.’ In het dagklassement werd Van den Broek tweede en Hamden derde en tevens snelste Rookie van de dag.

Zondag
Op zondag was er geen wolkje aan de lucht. Rijderscoach Joey Litjens gaf zijn pupillen de nodige instructies om goed scherp aan de dag te beginnen en de kwalificatietijden waren dan ook beter dan op de eerste dag. Bronkhorst zou vanaf polepositie mogen vertrekken met een rondetijd die een fractie beter was dan de beste raceronde van zaterdag. Van der Wielen en van den Broek completeerden de eerste startrij. De vierde trainingstijd was voor Hamden en een knappe vijfde tijd werd neergezet door Timo Wieme, overgekomen uit de NSF100 klasse. Ook de net van een blessure teruggekomen Noah de Kort liet zien snel weer in het ritme terug te komen met een achtste starttijd.

In race 1 was het opnieuw Van der Wielen die naar de kop kwam. Door een slechte start waarbij hij een aantal plekken verloor was er wel een aantal ronden voor nodig maar eenmaal aan kop stond hij zijn positie niet meer af. Bronkhorst en Van den Broek kwamen in zijn kielzog over de finish. De vierde plaats was voor snelle Rookie Hamden en Wieme pakte knap de vijfde plaats.

In de tweede race verbeet Bronkhorst zijn pijn van de blessures die hij rijk is. Hij was erop gebrand om nu toch eens voor de overwinning te gaan. Tot de voorlaatste ronde moest hij er hard voor strijden en was het een spannend gevecht met van der Wielen, Van den Broek en Hamden. Maar Bronkhorst kwam net even beter een achterligger voorbij en wist daardoor met een kleine voorsprong op de achtervolgers de laatste ronde in te gaan. Achter hem werd Van den Broek tweede, Van der Wielen koos voor safe en werd derde. ‘Dit is echt een opsteker, goed voor het zelfvertrouwen’, vertelde Bronkhorst na afloop. ‘Ik heb een aantal blessures opgelopen door een paar ongelukkige valpartijen in de R3 Cup. Mijn ribben doen nog wat pijn van een crash bij de openingsrace maar het grootste probleem is nu mijn rechtervoet. Er zit een stukje bot los. Ik hoef niet in het gips, het moet vanzelf aangroeien en ik mag gewoon rijden maar het remmen en druk op de voetstep uitoefenen bij het omgooien van de machine is best lastig. Gisteren had ik mijn voet niet strak genoeg ingetapet, nu wel en het ging meteen beter. Ik ben dan ook erg blij met de overwinning van vandaag. Maar nu eerst de komende weken veel met het been omhoog om goed te kunnen herstellen.’

Bronkhorst pakte ook de dagoverwinning, voor Van der Wielen en Van den Broek met opnieuw Hamden als beste Rookie op een vierde plaats.

In het Rookie klassement deed Hamden met zijn derde plaats op zaterdag en vierde plaats op zondag de beste zaken. Hij heeft nu bijna 100 punten voorsprong op Rein Saris.

Snelste dame was Mieke Abbink. Het was voor haar een weekend met twee gezichten. Aan de ene kant blij met de raceresultaten maar aan de andere kant het verdriet om haar net voor het weekend overleden opa. ‘Het was daardoor af en toe lastig om me goed te concentreren. Maar ik ben tevreden met het rijden. Een vierde kwalificatietijd op zaterdag en beide dagen het snelste meisje. Dat is mijn doelstelling: snelste meisje en daarnaast top tien rijden. Dat laatste is vandaag ook gelukt met een negende plaats.’

De volgende GAMMA Yamaha R125 Cup race is over twee weken, op tweede Pinksterdag op circuit ‘De Tippe’ in Staphorst.

GAMMA Yamaha R125 Cup

Race results zaterdag

Race results zondag

Championship standings

Wil je ook meedoen?