GAMMA Yamaha R125 Cup - Winst voor Niek van den Broek in Zwolle

De eerste twee plaatsen in het eindklassement van de GAMMA Yamaha R125 Cup waren al beslist, maar dat was nog niet geval voor de derde plaats. Met de drie kanshebbers Noah Bronkhorst, Ewald ’t Hoen en Damon van der Wielen beloofde het een mooie eindstrijd te gaan worden op het korte stratencircuit van Zwolle.

Direct na de start van de eerste manche ontstond er een kopgroep van drie coureurs, onder aanvoering van Niek van den Broek, gevolgd door Noah Bronkhorst en Kevin Mijwaart. In zijn ijver om de laatste wedstrijd te winnen maakte Mijwaart een remfoutje, waardoor hij de koppositie weer moest overlaten aan Van den Broek. Maar de kampioen wilde zich niet gewonnen geven. Samen met Bronkhorst vocht het tweetal een titanenstrijd uit totdat Mijwaart drie ronden voor het einde in de fout ging en beiden ten val kwamen. Voor beiden kemphanen was de race ten einde, Bronkhorst blesseerde zijn enkel en Mijwaart kon niet verder rijden vanwege een afgebroken clip-on. Hierdoor kreeg Niek van den Broek de zege in de schoot geworpen, als tweede werd Ewald ’t Hoen afgevlagd voor Dustin Timmermans en Damon van der Wielen.

Gamma Yamaha R125 Cup
Niek van den Broek

Door de nul-score van Bronkhorst werden de onderlinge verschillen tussen het trio nog kleiner en moest de tweede en tevens laatste wedstrijd van de GAMMA Yamaha R125 Cup de beslissing brengen wie als derde het seizoen zou afsluiten. De zenuwen begonnen het drietal aardig parten te spelen. Na de start pakte Niek van den Broek wederom de leiding met in zijn kielzog Ewald ’t Hoen, die er alles aan deed om de leiding over te nemen. Hij realiseerde zich bijtijds dat hij dan teveel risico’s zou moeten nemen en nam daarom genoegen met de tweede plaats. Met zijn tweede plek kwam hij net iets te kort voor de derde plaats in het eindklassement. De 21-jarige coureur besloot daarom op safe te gaan rijden en genoegen te nemen met de tweede plaats.

“Dit is mijn laatste seizoen in de GAMMA Yamaha R125 Cup en ik wilde dit met een positief resultaat afsluiten. Het is een heel raar jaar geweest voor mij met als dieptepunt mijn zware crash in Blokzijl. Met heel veel plezier kan ik terug kijken op de afgelopen jaren dat ik heb deelgenomen aan de GAMMA Yamaha R125 Cup. Dit is echt een geweldig mooie opstapklasse voor de jeugd waar je heel veel kan leren. Ik heb hier veel vriendschappen gesloten. Maar nu is het tijd voor iets anders. Ik overweeg de overstap te maken naar de nieuwe Yamaha R3 Challenge”, aldus Ewald ’t Hoen na afloop.

Gamma Yamaha R125 Cup
Ewald 't Hoen

Met een minimaal verschil van slechts zeven punten moest Ewald ’t Hoen zijn meerdere erkennen aan Noah Bronkhorst die met zijn derde plaats ook de derde plek in de eindstand pakte. Damon van der Wielen die twee keer als vierde over de finish kwam eindigde als vijfde en kan ondanks alles tevreden terug kijken op het afgelopen seizoen.
Ook voor Thorben Scheper, die twee keer als vijfde finishte, was Zwolle een race om met veel plezier op terug te kijken. De 15-jarige student uit Assen stopt definitief met de motorsport. Hij gaat beginnen aan een HBO-studie die hem teveel tijd kost om nog serieus aan de motorsport te kunnen deelnemen.

De grootste kater had de kersverse kampioen. Kwam Mijwaart in de eerste heat ten val, in de tweede race was het al in de opwarmronde over en uit. Tijdens de opwarmronde gaf de motorfiets plotseling de geest. Later bleek dat de ‘kill switch’ inwendig kapot was. “Dit had een mooie afsluiting van het seizoen moeten worden en niet twee keer een nul-score. Dat is mij nog nooit eerder overkomen en daar baal ik behoorlijk van. Het is mijn laatste jaar bij de GAMMA Yamaha R125 Cup. Ik ben nu twee keer kampioen geworden en dan wordt het tijd voor iets nieuws. Wat het gaat worden weet ik nog niet. Daar wil ik nog met Yamaha over gaan praten”, aldus de 17-jarige coureur uit Almere.

Met zijn twee overwinningen was Niek van den Broek de grote winnaar van de laatste wedstrijd. De 16-jarige coureur uit Middelbeers zal in 2017 zeker nog een seizoen deelnemen in de in GAMMA Yamaha R125 Cup. “Ik wilde hier vandaag winnen om zo met een goed gevoel de wintermaanden te gaan. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd. Daarom wil ik volgend jaar voor de titel gaan.”

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 1:
1. Niek van den Broek
2. Ewald ‘t Hoen
3. Dustin Timmermans
4. Damon van der Wielen
5. Thorben Scheper

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 2:
1. Niek van den Broek
2. Ewald ‘t Hoen
3. Noah Bronkhorst
4. Damon van der Wielen
5. Thorben Scheper

Eindstand GAMMA Yamaha R125 Cup – seizoen 2016
1. Kevin Mijwaart - 2150 punten
2. Niek van den Broek - 1934 punten
3. Noah Bronkhorst - 1335 punten
4. Ewald 't Hoen - 1328 punten
5. Damon van der Wielen - 1320 punten

Wil je ook meedoen?