GAMMA Yamaha R125 Cup - Ernstig ongeval overschaduwt GAMMA Yamaha R125 Cup

Ewald ’t Hoen: “Het gaat goed met mij!”

De zevende wedstrijd voor de GAMMA Yamaha R125 Cup, die op het stratencircuit van Blokzijl werd verreden, werd ontsierd door een ernstig ongeval. In de eerste wedstrijd kwam Ewald ’t Hoen in leidende positie ten val waardoor Niek van den Broek en Kevin Mijwaart hem niet meer konden ontwijken. Bij de val werd ’t Hoen vol op zijn lichaam geraakt door de motoren van de beide Yamaha-rijders. Daarbij raakte hij buiten bewustzijn. Onmiddellijk werd medische hulp verleend en werd er uit voorzorg een traumahelikopter opgeroepen. Na enige tijd kwam de ongelukkige coureur weer bij bewustzijn en werd hij met een ziekenauto naar het ziekenhuis vervoerd. Na een eerste medisch onderzoek werden een hersenschudding en enkele gekneusde ledematen geconstateerd. Niettemin was de impact na lange tijd nog duidelijk voelbaar. In overleg met de ouders van Ewald ‘t Hoen en de rijders werd later op de dag de tweede race voor de GAMMA Yamaha R125 Cup alsnog verreden.

Gamma Yamaha R125 Cup
Ewald 't Hoen

Dat de onderlinge verschillen in de GAMMA Yamaha R125 Cup bijzonder klein zijn is algemeen bekend. En dat maakt het racen met deze standaardmotoren ook zo mooi. De strijd om de eerste plaats gaat in het algemeen tussen Kevin Mijwaart, Niek van den Broek en Ewald ’t Hoen. Deze drie rijders zijn zeer aan elkaar gewaagd, wat weer een zeer mooi close racing geeft. Zo ook afgelopen weekend in Blokzijl. Het drietal streed weer een enerverende strijd uit voor de ereplaatsen. In de twaalfde ronde kwam Ewald ’t Hoen, liggend aan de leiding, ten val. Daarbij konden Niek van den Broek en Kevin Mijwaart hem niet meer ontwijken.

Niek van den Broek: “Dit geeft mij wel een heel apart gevoel. Dit soort dingen heb ik gelukkig nog nooit eerder meegemaakt. Ewald kwam ten val en Kevin en ik konden hem onmogelijk ontwijken. Ik moest zelf even bijkomen van de schrik en toen ik Ewald op de baan zag liggen. Dat was echt schrikken. Ik werd opgevangen door mijn ouders, maar ik had hier helemaal geen goed gevoel over. Naarmate de tijd verstreek kregen we te horen dat Ewald bij kennis was en het goed met hem ging. Dat was een enorme opluchting voor mij. We zijn allemaal goede vrienden van elkaar.”

Ook Kevin Mijwaart was behoorlijk onder de indruk van het ongeval. “Ik moest vanaf de vijfde plaats aan de wedstrijd beginnen. Binnen enkele ronden kon ik aansluiting vinden met Ewald en Niek en met ons drieën streden voor de overwinning. Waardoor het fout ging weet ik nog steeds niet, want het gebeurde zo snel. Door de val had ik veel pijn aan mijn hand. Nadat ik was bijgekomen van de val zag ik Ewald helemaal stil liggen. Daar schrok ik behoorlijk van. Op advies van de doktoren ben ik weggegaan.”

Gamma Yamaha R125 Cup
Kevin Mijwaart

Ewald ’t Hoen zal de komende periode herstellen van zijn verwondingen. De 16-jarige Yamaha-coureur uit Portugaal hoopt er de volgende wedstrijd weer bij te zijn.

Adrenaline
Na geruime tijd werd bekend gemaakt dat de verwondingen van Ewald ’t Hoen mee vielen, werd alsnog besloten om de tweede race van start te laten gaan. Direct na de start pakte Niek van den Broek kopstart met in zijn kielzog Kevin Mijwaart. Het tweetal maakte er wederom een geweldig mooi spektakel van. De beslissing voor de winst moest in de laatste ronde vallen. Het was continu stuivertje wisselen en met een minimaal verschil van slechts 0,032 seconde besliste Mijwaart het duel in zijn voordeel.

“Kevin is een donders slimme coureur die altijd goed nadenkt hoe hij racet. We reden allebei op de grens voor de winst. Bij het passeren van de achterblijvers was hij net iets handiger”, aldus Niek van den Broek na afloop van de tweede race. Bij de val had Kevin Mijwaart zijn rechterhand gekneusd en het was lange tijd onduidelijk of hij wel überhaupt wel in de tweede race van start kon gaan. De coureur uit Almere verbeet de pijn en kon na afloop toch nog lachen. “Dit was een weekend om snel te vergeten. Maar door alle adrenaline tijdens de wedstrijd vergat ik de pijn. We hebben er samen een geweldig mooie wedstrijd van gemaakt. Het gaat gelukkig goed met Ewald en hij rekent erop er bij de volgende wedstrijd in Assen weer bij te zijn.”

Als derde werd Dustin Timmermans afgevlagd. Het was voor de voor de 15-jarige HAVO-leerling uit Den Haag de eerste podiumplaats in zijn Yamaha-carrière.

De volgende wedstrijd wordt tijdens de GAMMA Racing Day in het weekend van 6 en 7 augustus verreden op de Junior TT Track. Op het TT Circuit Assen zullen de rijders uit de GAMMA Yamaha R125 Cup tijdens het gratis auto- en motorspektakel ook nog een demonstratie geven.

Uitslag GAMMA-Yamaha R125 Cup - Race 1:
1. Ewald ‘t Hoen
2. Niek van den Broek
3. Kevin Mijwaart
4. Thorben Scheper
5. Dustin Timmermans

Uitslag GAMMA-Yamaha R125 Cup - Race 2:
1. Kevin Mijwaart
2. Niek van den Broek
3. Dustin Timmermans
4. Thorben Scheper
5. Damon van der Wielen

Wil je ook meedoen?