GAMMA Yamaha R125 Cup - Niek van den Broek verliest kostbare punten

De zesde wedstrijd voor de GAMMA Yamaha R125 Cup werd ontsierd door menig valpartij. Grootste slachtoffer op het Kartcircuit Pottendijk bij Emmen was Niek van den Broek. De 16-jarige Yamaha-coureur uit Middelbeers verloor hierdoor kostbare punten en zag zijn achterstand op klassementsleider Kevin Mijwaart alleen maar groter worden. De kleine Brabander kwam in beide manches ten val. In de eerste heat kon hij zich nog enigszins herstellen met de negende plaats. Maar na een val in de tweede race moest hij gedesillusioneerd vroegtijdig het circuit verlaten. Een enorme domper voor Van den Broek, die in Emmen zijn opwaartse lijn wilde voortzetten. “Tja, wat moet ik hierop zeggen. Het ging vandaag totaal niet zoals ik vooraf had verwacht. In de eerste race was ik in gevecht met Kevin Mijwaart toen mijn voorwiel wegschoof en ik naast de baan lag. Gelukkig kon ik de motor nog oppakken en doorrijden, maar meer dan de negende plaats zat er niet meer in.”

Achter winnaar Kevin Mijwaart was het Dennis Koopman die met een nipt verschil als tweede over de finish kwam. Thom Molenaar werd als derde afgevlagd voor Ewald ’t Hoen en Noah Bronkhorst.

In de tweede wedstrijd ging het in de derde ronde helemaal mis. Dennis Koopman, Thom Molenaar en Niek van den Broek, die met Mijwaart streden om de ereplaatsen kwamen ten val. Koopman en Molenaar konden hun race voortzetten, maar de Yamaha R125 van Van den Broek was te zwaar beschadigd om verder te kunnen rijden. Grote winnaar in Emmen was dan ook Kevin Mijwaart die beide wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. Hierdoor vergroot de 16-jarige titelverdediger zijn voorsprong in het GAMMA Yamaha R125 Cup klassement.

“Ik kon in de eerste heat net Niek ontwijken toen hij viel. Daarna kreeg ik het zwaar aan de stok met Dennis Koopman, hier een wild card had voor de race. Dennis is altijd snel en hij heeft mij goed partij gegeven. In de tweede race was er wederom een valpartij waar ik ook verschoond van ben gebleven. De concurrentie was toen weg en ik kon gemakkelijk de race uitrijden. Het is jammer voor Niek van den Broek. Maar ik weet dat hij nooit opgeeft en hij zal het mij nog zeker lastig gaan maken”, aldus Mijwaart na afloop van de tweede heat. Noah Bronkhorst werd op bijna vier seconden achterstand tweede voor Ewald 't Hoen en Damon van der Wielen die Thijs Sup na een mooie tweestrijd voor bleef.

Gamma Yamaha R125 Cup
Start wedstrijd

Forensisch analist
Ook voor thuisrijder Thorben Scheper was de race in Emmen er een om vlug te vergeten. De 15-jarige rijder uit Assen is bezig aan zijn derde seizoen in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Ondanks zijn stijgende lijn had Scheper meer progressie van zichzelf verwacht. Een scherpe uitspraak van een jonge rijder. “Ik ben tot nu toe absoluut niet tevreden over mijn prestaties van dit seizoen. Ik wil minimaal bij de eerste vijf finishen. En dat lukt momenteel nog niet helemaal. Daar ben ik absoluut niet blij mee. Vooral in het begin van de race, in de eerste drie ronden, ben ik nog veel te lief en laat iedereen maar passeren. Pas daarna ga ik racen. Ik ben een locomotief die maar langzaam op gang komt. Maar daar werk ik momenteel hard aan. Hier in Emmen ging het ook niet echt lekker. Dit baantje ligt mij wel en ik was er van overtuigd dat ik bij de eerste vijf zou eindigen. Momenteel sta ik zesde in het tussenklassement dus een plaats te laag.”

Scheper die vier seizoenen bij de junioren B minibike RAP Holland succesvol was maakte daarna de overstap nar de GAMMA Yamaha R125 Cup. Een grote overstap voor een 12-jarige coureur. Mede door zijn postuur, hij is 177 cm lang en zijn gewicht van 70 kilogram, zat er geen overstap naar de Molenaar NSF Cup in. “Dat hebben we wel overwogen, maar toen ik op zo’n motorfietsje zat wist ik dat dit het niet ging worden. Ik was veel te groot ten opzichte van al die kleine jongens die meedoen.”

Dus werd gekozen voor de GAMMA Yamaha R125 Cup. Een keuze waar Thorben Scheper nog steeds geen spijt van heeft. “Gezien mijn lengte de ideale motorfiets. Maar in de wedstrijden heb ik veel moeite om de veel lichtere jongens bij te houden. Dat scheelt soms wel 15 kilo. Ik ben gewoon groot en fors van postuur. Daar verander ik niets aan.”

Scheper die net zijn VMBO heeft afgerond en met succes zijn examen heeft afgesloten kijkt verder naar zijn maatschappelijke carrière. In het nieuwe leerjaar gaat hij een MBO-opleiding volgen in de richting laboratoriumtechniek. Daarna volgt de opleiding forensisch analist. Een zware opleiding. “Dat is ook de reden dat ik na dit jaar stop met de actieve motorsport. Ik heb drie geweldig mooie jaren gehad in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Daar heb ik veel geleerd en veel vrienden gemaakt. Het is een geweldig mooie opstapklasse als je verder wilt in de motorsport. Ik zie mij in de toekomst niet vooraan meerijden in een andere raceklasse. Mijn studie zal de komende jaren al mijn tijd opslokken.En als ik dan een keer vrij ben wil ik leuke dingen gaan doen. Als kleine jongen had ik maar één droom: MotoGP-coureur worden. Nu weet ik dat dit niet voor mij is weggelegd.”

Uitslag GAMMA-Yamaha R125 Cup - Emmen Race 1:
1. Kevin Mijwaart
2. Dennis Koopman
3. Thom Molenaar
4. Ewald 't Hoen
5. Noah Bronkhorst

Uitslag GAMMA-Yamaha R125 Cup - Emmen Race 2:
1. Kevin Mijwaart
2. Noah Bronkhorst
3. Ewald 't Hoen
4. Damon van der Wielen
5. Thijs Sup

Wil je ook meedoen?