GAMMA Yamaha R125 Cup - Niek van den Broek legt iedereen zijn wil op in Staphorst

Elk jaar organiseert de plaatselijke motorclub AMBC op het stratencircuit De Tippe in Staphorst een wedstrijd voor het SOBW kampioenschap. Het hele dorp loopt dan uit om op het zeer sfeervolle circuit de verrichtingen van de jonge coureurs te kunnen gadeslaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de rijders er alles aan doen om voor de winst te gaan. Dat er ook in de GAMMA Yamaha R125 Cup het nodige vuurwerk verwacht kon worden, stond al bij voorbaat vast. De onderlinge verschillen in deze populaire standaard wegraceklasse zijn minimaal en een vijftal coureurs zijn dit jaar enorm aan elkaar gewaagd.

Het meeste werd toch wel verwacht van de leider in het tussenklassement, Kevin Mijwaart. De 16-jarige rijder uit Almere had het zeker niet gemakkelijk in Staphorst. Direct na de start van de eerste heat nam zijn grootste concurrent Van den Broek heel brutaal het heft in handen. Echter een klein foutje van de 16-jarige Brabantse Yamaha-coureur kostte hem de koppositie. In een ongelofelijk sterke race maakte hij, vanaf de laatste plaats opkomend, in elke ronde terrein goed en wist toch nog als tweede over de finish te komen achter winnaar Kevin Mijwaart. “Gewoon een stomme fout van mij. In de midden sector van het circuit was de baan nog een beetje nat en voordat ik het wist lag ik naast de motor. Ik wist dat ik hier vandaag de sterkste was en dat bewees ik ook door maar liefst anderhalve seconde sneller te rijden dan de rest”, aldus Van den Broek na afloop van de eerste race.

In de tweede race revancheerde Niek van den Broek zich voor zijn fout. Met een onbetwiste overwinning legde hij iedereen zijn wil op. Als tweede finishte Mijwaart voor Ewald ’t Hoen, Noah Bronkhorst en Damon van der Wielen.

Mijwaart: “Hij (Niek van den Broek) was hier vandaag gewoon de beste coureur en hij heeft dan ook verdiend gewonnen.”

Hard Rock liefhebber
Eén van de rijders die niet echt lekker in de GAMMA Yamaha R125 Cup tot zijn recht kwam was Damon van der Wielen. De coureur uit het Gelderse Boven Leeuwen is aan zijn vijfde seizoen bezig in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Met zijn vaste nummer 56 is Van der Wielen een graag geziene gast onder de rijders. Vanwege zijn spontane vrolijke lach en open karakter kan iedereen altijd terecht bij de familie Van der Wielen. De Yamaha-rijder heeft twee specifieke dingen waar hij om bekend staat. Hij is een groot liefhebber van hard rock muziek en dan vooral de Australische band AC/DC en oud Grand Prix coureur Shinya Nakano. De Japanner was bijzonder succesvol in de 250 cc, 500 cc en de MotoGP-klasse. Hij ging in zijn hele carrière van start met het nummer 56. “Toen ik begon met motorracen heb ik meteen dat nummer aangevraagd. En daar ben ik enorm trots op. Nakano was mijn voorbeeld en mijn held”, opent Van der Wielen.

Gamma Yamaha R125 Cup
Damon van der Wielen

Vooral het plezier hebben in het racen is voor Damon van der Wielen belangrijk. “Het gaat dit jaar beter dan ik ooit eerder heb gepresteerd. De nieuwe Yamaha R125 ligt mij beter dan de vorige versie. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid en ik kan dit jaar meestrijden voor de podiumplaatsen, en dat maakt het racen toch wel iets anders. De onderlinge sfeer is echt super en we gunnen elkaar het succes. Dat is het mooie van de GAMMA Yamaha R125 Cup. Tijdens de eerste wedstrijd op de TT Junior Track ging het niet echt super. Ik maakte enkele kleine foutjes en die worden hier meteen afgestraft. Maar daarna ging het steeds beter. Mijn beste resultaat behaalde ik op mijn favoriete circuit van Francorchamps waar ik als tweede ben gefinisht. Dat geeft je wel een goede voldoening. Dit seizoen strijden we met vijf rijders om de ereplaatsen. Kevin en Niek zijn momenteel de sterkste coureurs, maar ik heb laten zien dat ik ook mee kan strijden om de koppositie. Alleen vandaag kon ik totaal niet in mijn ritme komen. Met mijn vijfde en zesde plaats ben ik achteraf zeker niet ontevreden. Het seizoen is nog lang en mijn kansen komen nog wel. Als het niet gaat moet je geen gekke dingen doen en over de schreef gaan. Beter wat minder punten dan geen punten!”
De 18-jarige coureur studeert momenteel op het Nijmeegse ROC voor automonteur. “Techniek heeft mij altijd geïnteresseerd. Daarnaast speel ik graag gitaar in mij vrije tijd en luister ik naar mijn favoriete band AC/DC. Daar word ik lekker rustig van. Enkele jaren geleden ben ik op de foto gegaan met de gitarist Anges Young die hier in Aalten een woning heeft. Ik zag hem staan en ik vroeg of hij mij op de foto wilde. Dat was wel even kicken.”

Uitslag GAMMA-Yamaha R125 Cup - Staphorst Race 1:
1. Kevin Mijwaart
2. Niek van den Broek
3. Ewald 't Hoen
4. Noah Bronkhorst
5. Thorben Scheper

Uitslag GAMMA-Yamaha R125 Cup - Staphorst Race 2:
1. Niek van den Broek
2. Kevin Mijwaart
3. Ewald 't Hoen
4. Noah Bronkhorst
5. Damon van der Wielen

Wil je ook meedoen?