GAMMA Yamaha R125 Cup - Strijd tot de finish!

De strijd in de GAMMA Yamaha R125 Cup werd op het fraaie kartcircuit van het Belgische Francorchamps voortgezet. Met maar liefst vier wedstrijden voor de boeg, twee op zaterdag en twee op zondag was het zaak om goed te scoren om zo de kansen op de titel in de hand te houden. Dat beseften alle jonge rijders in deze populaire klasse. Iedereen stond op scherp en dat was ook te merken tijdens de wedstrijden. Er werd, met respect voor elkaar, hard en fel gestreden op het bochtige kartcircuit. Grote winnaar was klassementsleider en titelverdediger Kevin Mijwaart. Met drie overwinningen was hij de naaste concurrentie te slim af.

De 16- jarige coureur wist in het tussenklassement zijn voorsprong op zijn grootste belager, Niek van den Broek, verder uit te bouwen tot 110 punten. De coureur uit het Brabantse Middelbeers wist, na een schitterend gevecht met Mijwaart, de eerste heat op zijn naam te schrijven. Toch was de student motorfietstechniek na afloop van zijn overwinning niet echt helemaal happy. “Ik heb samen met Kevin een geweldige wedstrijd gereden, maar het mooiste is als je met vijf rijders moet knokken voor de winst. Als ik dan wint voel ik mij pas de terechte winnaar.”

Of het toeval was of niet maar de resterende drie races werd er uiterst fel gestreden door een vijftal rijders en werd Van den Broek op zijn wenken bediend. Dat hij elke keer het onderspit moest delven tegen de slimme Mijwaart deerde het jonge talent nauwelijks. “Kevin heeft dit weekend laten zien dat hij de beste rijder is van de GAMMA Yamaha R125 Cup. Maar ik heb ook heel veel geleerd van hem. Hij weet op het juiste moment de achterblijvers te passeren. Dat doet hij op een geweldige manier waar ik nog veel van kan leren”, was het eerlijke antwoord van Van den Broek.

Extra gewicht
Dat Niek van den Broek aan de motorsport zou gaan deelnemen was geen verrassing te noemen. Als klein jongetje zat hij al op een crossmotortje op een baantje aangelegd achter zijn ouderlijke woning. Zijn vader was zelf actief in de motocross en zijn oom reed bij de SOBW actief in de Expiklasse. Op zijn twaalfde ging Niek van den Broek voor het eerst van start in een motorsportwedstrijd. Begonnen bij de Molenaar NSF Cup werd twee jaar geleden de overstap gemaakt naar de GAMMA Yamaha R125 Cup. In zijn eerste seizoen baarde hij opzien door zijn rijstijl. Als beste Rookie eindigde hij op de achtste plaats met als beste resultaat de tweede plaats in de race op zijn thuiscircuit te Veldhoven.

“Dat was een moeilijk jaar voor mij. Doordat ik te licht was (motorfiets en coureur moeten samen minimaal 120 kilo samen wegen) moest ik in elke race tien kilo extra gewicht op de motorfiets monteren. Daardoor kregen we de motorfiets niet goed in balans waardoor ik niet echt mee kon strijden met de kopmannen. De afgelopen wintermaanden ben ik genoeg aangekomen en hoef ik geen gewicht meer aan te brengen. Daardoor loopt de Yamaha R125 echt supergoed en kan ik laten zien wat ik kan. Tot nu gaat het beter dan ik had durven dromen en wil ik gaan meestrijden voor de titel. Tijdens de eerste race op het TT Junior Track circuit in Assen heb ik het even laten liggen, waardoor ik meteen een achterstand heb opgelopen op Kevin. Maar daarna hebben we in elke race een superstrakke race met elkaar gereden. Als het niet gaat kies ik voor de tweede plaats. Vallen is geen optie, want dan verlies je gewoon te veel punten. Hier in Francorchamps was de strijd best heftig. Samen met Mijwaart, Ewald ’t Hoen, Damon van der Wiel en Thom Molenaar hebben we in elke race voor elke meter geknokt. Het ging er soms best wel fel aan toe, maar we respecteren elkaar. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik zaterdag na de tweede race even mijn emoties de vrije loop liet gaan. Door een val van Damon van der Wielen moest ik uitwijken en kon Kevin vrij gemakkelijk naar de winst rijden. Ik had een plan bedacht waar ik hem kon pakken. Daardoor liepen bij mij na afloop de emoties even hoog op. Maar dit soort dingen hoort ook bij de sport. Je moet het niet opkroppen. Want na enkele minuten ben ik weer afgekoeld en kan ik alles weer relativeren. Ik weet dat ik een temperamentvol 'menneke' ben, maar dat vind ikzelf geen probleem.”

Gamma Yamaha R125 Cup
Niek van den Broek

Op de derde plaats overall eindigde Ewald ’t Hoen. Een fraaie prestatie van de 21-jarige coureur uit Poortugaal die voor het vijfde seizoen deelneemt in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Net voor aanvang van dit jaar besloot ’t Hoen dat hij er nog een jaartje aan vast wilde plakken. Met zijn Yamaha R125 wist hij aardig mee te komen. Tijdens de vorige wedstrijd in Berghem kreeg hij via HGS een nieuw uitlaatdemper die niet alleen tien kilo lichter is dan de standaard uitlaat, maar ook ruim één pk meer oplevert.

Uitslagen

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 1:
1. Niek van den Broek
2. Kevin Mijwaart
3. Damon van der Wielen
4. Ewald 't Hoen
5. Thom Molenaar

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 2:
1. Kevin Mijwaart
2. Damon van der Wielen
3. Ewald ‘t Hoen
4. Thom Molenaar
5. Thijs Sup

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 3:
1. Kevin Mijwaart
2. Niek van den Broek
3. Ewald 't Hoen
4. Damon van der Wielen
5. Thijs Sup

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 4:
1. Kevin Mijwaart
2. Ewald ‘t Hoen
3. Niek van den Broek
4. Damon van der Wielen
5. Thom Molenaar

Wil je ook meedoen?