GAMMA Yamaha R125 Cup Berghem: Dennis Koopman te sterk voor de concurrentie

Graag had Kevin Mijwaart het karwei afgemaakt en was als kampioen naar huis vertrokken. Daar dacht Dennis Koopman toch even iets anders over. Met twee afgetekende overwinningen was de 18-jarige coureur uit Heino de grote winnaar van de GAMMA Yamaha R125 Cup, die verreden werd op het circuit van Berghem. Klassementsleider Kevin Mijwaart wist dat hij voor Koopman moest finishen om zich kampioen te mogen noemen.

Gamma Yamaha R125 Cup
Koopman (28), Mijwaart (99)

De Yamaha-coureur uit Almere deed wat hij moest doen in beide wedstrijden. Direct na de start nam hij het heft in handen en wist hij lange tijd aan de leiding te rijden. Maar op het beslissende moment moest hij uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Koopman. De sympathieke VMBO-scholier maakt zich allerminst zorgen. Als hij in de volgende wedstrijd, die op het circuit in Veldhoven wordt verreden, 18 punten weet te behalen is hij de nieuwe kampioen 2015 in de GAMMA Yamaha R125 Cup en daarmee de opvolger van Karlo Slager.

“Voor aanvang van de wedstrijd dacht ik nog helemaal niet aan het kampioenschap. Maar doordat de concurrentie het vandaag liet afweten was de kans ineens heel groot dat ik de titel kon behalen. Maar je krijgt in de GAMMA Yamaha R125 Cup geen cadeautjes, daarvoor is de onderlinge competitie te sterk. In de eerste race wist ik lange tijd aan de leiding te rijden maar bij het passeren van de achterblijvers was Dennis Koopman net iets handiger dan ik. Daarna heb ik nog een keer aangezet om de leiding terug te pakken, maar Dennis was vandaag te sterk.”

De tweede heat leek een herhaling te gaan worden van de eerste wedstrijd. Tot kort voor het einde reed Mijwaart aan de leiding, maar het was wederom Dennis Koopman die aan het langste eind trok en zijn tweede overwinning wist te behalen. Daarmee zorgde de 18-jarige coureur ervoor dat Mijwaart zijn kampioensfeestje nog even moest uitstellen.

Koopman is aan een enorme sterke eindsprint bezig en heeft met zijn resultaten laten zien dat hij met de top mee kan strijden. “Het is jammer dat ik het in het begin van het seizoen een beetje heb laten liggen, anders had ik nu voor de titel in de GAMMA Yamaha R125 Cup gestreden. Na enkele races had ik de zaakjes goed voor elkaar en heb ik een opwaartse lijn laten zien. De laatste races ben ik continu in gevecht met Kevin, maar de titel kan hem met nog twee races gaan niet meer ontgaan. Maar momenteel sta ik stevig op de tweede plaats in het tussenklassement, dus je hoort mij niet klagen. We hebben nog twee wedstrijden te gaan, dus is het zaak om scherp te blijven.”

De derde plaats ging naar Michiel de Boer. De Havo-leerling uit Grootebroek - bezig aan zijn derde seizoen in de GAMMA Yamaha R125 Cup - scoorde zijn derde podiumplaats van dit seizoen. “Ik had in de eerste race een goede start en kon meteen met de kop meestrijden. Maar Mijwaart en Koopman waren net iets sneller dan ik en het was zaak om het koppie erbij te houden. In de tweede manche had ik een matige start en moest ik naar voren rijden. Toen ik op de zesde plaats reed wist ik dat ik algemeen derde was en nam ik geen onnodige risico’s meer. De buit was binnen.”

Gamma Yamaha R125 Cup
Michiel de Boer (3)

De derde plaats ging in de tweede race naar Damon van der Wielen. De rijder uit het Gelderse Boven Leeuwen rijdt dit jaar bijzonder sterk. In de eerste race kreeg hij af te maken met tegenslag toen hij moest uitwijken bij een valpartij, waardoor hij naast de baan belandde. Vanaf de laatste plaats wist hij uiteindelijk toch nog als negende te finishen.

Grootste verliezer van de dag was Frank Nieman. De 17-jarige coureur uit Staphorst was voor aanvang van het seizoen een van de grote favorieten voor de titel. Een onschuldig schuivertje in de eerste race kostte hem veel punten. Met uiteindelijk de zestiende plaats finishte hij ver onder zijn niveau. In de tweede race kwam hij wederom ten val, waardoor hij toen als tiende over de finish kwam.

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 1:
1. Dennis Koopman
2. Kevin Mijwaart
3. Michiel de Boer
4. Alain Carree
5. Finn de Bruin

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - Race 2:
1. Dennis Koopman
2. Kevin Mijwaart
3. Damon van der Wielen
4. Niek van den Broek
5. Silven Venus

Wil je ook meedoen?