GAMMA Yamaha R125 Cup Assen: onderlinge verschillen zijn minimaal

Als onderdeel van de GAMMA Racing Day - het gratis toegankelijke motor- en autosportgebeuren op het TT Circuit Assen - reed de GAMMA Yamaha R125 Cup het afgelopen weekend maar liefst vier wedstrijden op de TT Junior Track.

Op zaterdag 1 en zondag 2 augustus mochten de jonge aankomende talenten hun kunsten vertonen aan het publiek dat in grote getale naar de races op het korte TT Junior Track kwam kijken. Het publiek werd getrakteerd op zeer aantrekkelijke races wat een prima promotie voor de SOBW betekende. Grootste winnaar was Kevin Mijwaart die zijn voorsprong in het tussenklassement verder wist uit de te bouwen.

Gamma Racing Day
Kevin Mijwaart (#99), Ewald 't Hoen (#6)

Op zondag mochten de GAMMA Yamaha R125 Cup coureurs een demonstratie wedstrijd op het ‘echte’ TT Circuit Assen rijden. Voor de meesten was dit een futuristische belevenis om gadegeslagen te worden door meer dan 87.000 toeschouwers. Zwaaiend naar het publiek kregen de jonkies een daverend applaus en dat is op zich al een hele belevenis voor deze jonge rijders. Even voelde men zich een kleine Valentino Rossi en behoorlijk onder de indruk van zoveel aandacht reed men terug naar het kleine circuit.

Want hoe mooi ook zoiets is, het draaide natuurlijk wel om de wedstrijden waarin om de punten voor de titel in deze opstapklasse wordt gestreden. Na afloop van de vier wedstrijden kon Kevin Mijwaart met een tevreden gevoel terugkeren naar Almere. Ondanks het feit dat hij maar één race wist te winnen slaagde hij erin zijn voorsprong in het tussenklassement verder uitbreiden. Zijn naaste concurrent in het klassement Frank Nieman verloor kostbaren punten.

Mijwaart: “Ik wilde hier geen onnodige risico’s nemen, maar als het kon wilde ik uiteraard graag winnen. In alle races kon ik met de kop meekomen, maar als ik de races had willen winnen had ik te veel moeten wagen. We hebben nog vier races te gaan en dan ga je wel nadenken over het kampioenschap. Ik wist dat Frank Nieman achter mij reed. Dat betekende voor mij dat ik verder uitliep. Met mijn eerste, tweede, derde en vierde plaats ben ik meer dan dik tevreden. Voor mij is het zaak om de boel heel te houden en voorin mee te rijden.” Met nog vier races voor de boeg, waarin totaal nog 800 punten zijn te verdelen, kan de titel Mijwaart, mits hij verstoken blijft van materiële pech of een val, bijna niet meer ontgaan.

De eerste wedstrijd op zaterdag werd gewonnen door Ewald ’t Hoen, die ondanks aandringen van Mijwaart het hoofd koel hield.‘ t Hoen: “Het tempo lag erg hoog en ik heb alles moeten geven voor de winst. De onderlinge verschillen zijn klein en op dit circuit komt het op pure stuurmanskunst aan. Toen ik eenmaal aan de leiding reed wist ik dat Kevin niet meer zou aandringen.”

De winst in de tweede heat ging naar Dennis Koopman, die sportieve revanche nam. In de eerste race moest hij vanwege een mechanisch euvel vroegtijdig de strijd staken. In de pauze kon hij de Yamaha R125 van collega-rijder Jaro Hoekstra lenen waardoor hij alsnog van start kon gaan. Met een afgetekende overwinning in zowel de tweede wedstrijd op zaterdag als de eerste race op zondag liet hij zien dat hij zich niet snel van zijn stuk laat brengen. Met zijn tweede plaats in de vierde en tevens laatste race van het weekend mocht Koopman zich tevens dagwinnaar noemen.

Mag de strijd om de eerste plaats misschien niet zo spannend zijn, dat is de strijd om de plaatsen twee tot en met vijf echter wel. Door de vele schommelingen zijn Frank Nieman, Ewald ’t Hoen, Dennis Koopman en Damon van der Wielen nog volop in de race om de tweede plaats.

Wordt ongetwijfeld vervolgd op het kartcircuit van Berghem waar zaterdag 29 augustus de strijd in de GAMMA Yamaha R125 Cup zal worden voortgezet.

Gamma Racing Day

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup Assen - Eerste race:
1. Ewald ’t Hoen
2. Kevin Mijwaart
3. Frank Nieman
4. Damon van der Wielen
5. Niek van de Broek

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup Assen - Tweede race:
1. Dennis Koopman
2. Ewald ’t Hoen
3. Kevin Mijwaart
4. Damon van der Wielen
5. Niek van de Broek

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup Assen - Derde race:
1. Dennis Koopman
2. Frank Nieman
3. Ewald ’t Hoen
4. Kevin Mijwaart
5. Damon van der Wielen

Uitslag GAMMA Yamaha R125 Cup Assen - Vierde race:
1. Kevin Mijwaart
2. Dennis Koopman
3. Ewald ’t Hoen
4. Damon van der Wielen
5. Frank Nieman

Wil je ook meedoen?