GAMMA Yamaha R125 Cup - De Boer en Van den Broek stunten in Blokzijl

Voor Michiel de Boer was de racedag van de GAMMA Yamaha R125 Cup in Blokzijl eentje om niet snel te vergeten. De zeventienjarige coureur uit Grootebroek bemoeide zich in beide races met de kopgroep. Dit resulteerde in een zilveren beker aan het eind van de dag, zijn tweede podium dit seizoen. Ook Niek van den Broek keerde tevreden terug naar huis met zijn eerste podium van het jaar. Klassementsleider Kevin Mijwaart deed goede zaken op het stratencircuit en pakte het goud. Zijn directe concurrenten lieten dure punten liggen.

Eerste race
Kevin Mijwaart was vanaf pole goed weg en kreeg na enkele ronden Damon van der Wielen met zich mee op kop. Achter hen vochten Dennis Koopman en Michiel de Boer een strijd met elkaar om plek drie. Daar weer achter zaten Niek van den Broek, Frank Nieman en Ewald ’t Hoen. Halverwege de race wist De Boer zich los te rijden van Koopman en ging hij op zoek naar de kopmannen. Zes ronden voor het eind kon hij de aansluiting op Mijwaart en Van der Wielen vinden. Deze drie coureurs zouden de belangrijkste punten gaan verdelen. De Boer was de slimste van het stel en wist in de laatste ronde zijn beide opponenten voor te blijven door als eerste de finishvlag te passeren. Mijwaart werd op slechts 0,1 seconde tweede, Van der Wielen zat daar een fractie achter.

Niek van den Broek (#55)
Niek van den Broek (#55)

De Boer: “Het ging de hele dag eigenlijk al lekker. Toen dat gat naar de kop ontstond ben ik gewoon hard gaan rijden. Ik had een duidelijk doel waar ik naar toe kon rijden en wist dat ’t nu moest gebeuren. Ik was ook op sommige stukken wat sneller dan de rest. Als je net even wat meer snelheid in de bochten pakt door slim uit te remmen dan kun je op dit circuit toch op een paar plekken je voordeel pakken. Dat heb ik vandaag een aantal keren gedaan en ik ben heel blij met dit resultaat. In de laatste ronde kon ik Kevin nog inhalen, dat was mooi.”

Michiel de Boer (#3)
Michiel de Boer (#3)

Mijwaart: “Ik had al vrij snel een gaatje maar al snel kwamen Michiel en Damon bij me. Ik had het bordje met laatste ronde niet gezien. Omdat ik geen risico wilde nemen om te forceren was ik wel blij met de tweede plek.

Stukje gras
Dennis Koopman reed een eenzame race nadat De Boer weg was en finishte als vierde. Het groepje van drie daarachter werd aangevoerd door een sterk rijdende Van den Broek die Nieman en ’t Hoen op de streep voor bleef. Noah Bronkhorst en Alain Carree vochten een onderling duel uit om de achtste plaats waarbij Carree in de laatste ronde een stuk gras meepakte en daarmee de aansluiting verloor. Hierdoor werd hij negende op een paar seconden achter Bronkhorst.

Tweede race
In de tweede race wist De Boer vanaf de derde startplek zich vrij snel achter kopman Mijwaart te positioneren. De twee reden weg op de achtervolgende groep waar Van den Broek grotendeels op kop reed met Koopman, Nieman, Bronkhorst en Van der Wielen in zijn kielzog. Dit groepje bleef lange tijd bij elkaar maar kon de aansluiting met de twee koplopers niet vinden. Nieman nam enkele malen de leiding over maar het was Van den Broek die uiteindelijk het tempo bepaalde. In de slotfase van de wedstrijd kon de Brabander zelfs een gaatje slaan op zijn groep waardoor hij de derde plaats veilig stelde: “Er was wat onrust in het groepje doordat er veel werd ingehaald. Ik heb daar van kunnen profiteren door weg te rijden van de rest. Dat er een gaatje ontstond had ik in eerste instantie helemaal niet door maar toen ik zag dat er nog maar een paar ronden te gaan was ben ik gewoon flink gas gaan geven en heb ik mijn derde plek kunnen houden. Ik heb nu een mooie sprong kunnen maken in het klassement. Ik hoop in de top 10 te eindigen aan het eind van het seizoen.”

Op het juiste moment
Aan kop vochten Mijwaart en De Boer de gehele race om de hoogste trede van het podium. De klassementsleider bleek de slimste door in de laatste ronden zijn kans af te wachten, op het juiste moment toe te slaan en zo de winst te pakken. “Ik wilde deze tweede race graag winnen. We wisselden een paar keer van positie maar op een gegeven moment besloot ik achter Michiel te blijven tot de laatste ronde. Ik wist op welke plek ik hem kon inhalen. Als ik dat een ronde eerder zou doen dan was hij me op een andere plaats op het circuit waarschijnlijk voorbij gekomen en zou hij eerder over start-finish rijden. Dus dit was wel heel tricky maar het lukte wel. Ik heb vandaag weer veel punten gepakt voor het kampioenschap en daar ben ik heel blij mee” aldus Mijwaart.

Einduitslag GAMMA Yamaha R125 Cup - 20 juni te Blokzijl

1. Kevin Mijwaart
2. Michiel de Boer
3. Niek van den Broek
4. Damon van der Wielen
5. Frank Nieman
6. Noah Bronkhorst
7. Dennis Koopman
8. Ewald ’t Hoen
9. Alain Carree
10. Thorben Scheper
11. Rody Kuiper
12. Ilona Hulst
13. Roy Voermans
14. Xavier van Duffelen

Wil je ook meedoen?