GAMMA Yamaha R125 Cup - Kevin Mijwaart slaat zijn slag

Met maar liefst vier wedstrijden in een weekend moesten de rijders uit de GAMMA Yamaha R125 Cup volop aan de bak. Op het glooiende kartcircuit van het legendarische Grand Prix circuit van Francorchamps was het dan ook zaak om zoveel mogelijk punten te scoren.

Met niet minder dan drie overwinningen was Kevin Mijwaart de grote winnaar. De 15-jarige coureur wist in het tussenklassement zijn voorsprong op Frank Nieman uit te breiden tot 180 punten. De 16-jarige Nieman kon in België totaal zijn draai niet vinden en liet hierdoor kostbare punten liggen; “Waar het aan ligt, kan ik niet verklaren, ik kwam dit weekend gewoon een tandje tekort om mee te kunnen strijden om de ereplaatsen. Maar ondanks dat ik een grotere achterstand heb opgelopen op Kevin, is de strijd nog helemaal open. Als je een keer uitvalt, kan je dat zomaar 100 punten kosten. Nee, ik geef mij zeker nog niet gewonnen!”

Kevin Mijwaart moest in de vierde en laatste wedstrijd van het raceweekend zijn meerdere erkennen in Ewald ’t Hoen. De 20-jarige coureur uit Poortugaal had tijdens de wedstrijden op zaterdag af te rekenen met enkele problemen, problemen welke op zondag waren opgelost. Vanaf de vijfde starplaats reed hij in de tweede race naar de kop waar hij de strijd aanging met Mijwaart. In de laatste ronde maakte Mijwaart een klein stuurfoutje waardoor hij alsnog een plaats verloor aan Dennis Koopman. “Vandaag ging weer alles naar wens en kon ik mee strijden voor de winst. Het is mijn tweede overwinning dit jaar. In het tussenklassement sta ik vijfde, maar de verschillen zijn klein dus wie weet wat er nog kan gaan gebeuren”, aldus de gelukkige winnaar van de laatste race.

Kevin Mijwaart
Kevin Mijwaart (99)

Sparring partners
Dennis Koopman reed het hele weekend bijzonder sterk. De MBO-scholier sprokkelde met drie tweede en een derde plaats belangrijke punten bij elkaar. “Het hele jaar gaat het al goed. Daarnaast krijg ik veel tips van mijn vader Hans die zelf ook geracet heeft. Ik ga nu voor een top drie klassering. Maar het mooie is dat Ewald en ik sparring partners zijn. We trainen samen en praten veel met elkaar over het rijden. Dat we nu als eerste en tweede zijn gefinisht geeft wel een kick.” Met zijn tweede plaatsen was Koopman de dagwinnaar van de zondag in Francorchamps. Het is zijn tweede dagzege in de GAMMA Yamaha R125 Cup.

Ondanks zijn vierde plaats in de laatste heat van het weekend kon Mijwaart lachend terugkijken. “Ik heb de meeste punten behaald en ben uitgelopen op mijn concurrenten. Uiteraard hoor je mij niet te vroeg juichen, want het seizoen is pas halverwege. Het belangrijkste was wel dat ik in de eerste drie races telkens een klein gaatje op mijn achtervolgers kon slaan. Daarna was het zaak om het tempo hoog houden. Ik had dit succes van tevoren zeker niet verwacht. Maar het ging gemakkelijker dan ik had verwacht. In de laatste wedstrijd maakte ik een klein foutje, wat genadeloos wordt afgestraft. Maar er is nog niets beslist, al moet ik eerlijk zeggen dat deze voorsprong me toch wel wat rust en een stuk zelfvertrouwen geeft voor de komende races. Maar dat het nog spannend in de volgende GAMMA Yamaha R125 Cup wedstrijden zal gaan worden, daar twijfel ik niet aan.”

Een andere rijder die dit seizoen met de top meedraait en netjes zijn punten bij elkaar sprokkelt is Damon van der Wielen. Op zaterdag pakte hij zijn eerste pole position in de GAMMA Yamaha R125 Cup. Met de derde en tweede plaats behaalde de rijder uit Boven Leeuwen de tweede plaats in het dagklassement. Zijn beste klassering in zijn derde seizoen. Daar was de MBO-scholier, die een enorme fan is van hard rock muziek, enorm mee in zijn nopjes. “Het hele jaar gaat het een stuk beter dan voorheen. Het belangrijkste voor mij is dat ik mij nu meer concentreer op elke wedstrijd en niet meer terugdenk aan de vorige race. Je moet niet meer terug denken aan de fouten die je in de vorige wedstrijd hebt gemaakt. Sindsdien gaat het stukken beter en dat zie je ook aan de resultaten.”

Uitslag Francorchamps - Race 1:
1. Kevin Mijwaart
2. Dennis Koopman
3. Damon van der Wielen
4. Frank Nieman
5. Silven Venus

Uitslag Francorchamps - Race 2:
1. Kevin Mijwaart
2. Damon van der Wielen
3. Dennis Koopman
4. Frank Nieman
5. Michiel de Boer

Uitslag Francorchamps - Race 3:
1. Kevin Mijwaart
2. Dennis Koopman
3. Frank Nieman
4. Damon van der Wielen
5. Ewald ‘t Hoen

Uitslag Francorchamps - Race 4:
1. Ewald ‘t Hoen
2. Dennis Koopman
3. Damon van der Wielen
4. Kevin Mijwaart
5. Frank Nieman

Wil je ook meedoen?