GAMMA Yamaha R125 Cup – wedstrijdverslag Staphorst

Frank Nieman wint thuiswedstrijd, Jaro Hoekstra zorgt voor stunt in Staphorst

Staphorster Frank Nieman mocht na twee wedstrijdraces op de hoogste trede van het podium stappen. Hij stond naast Jaro Hoekstra die zijn eerste podium van het seizoen pakte en tweede werd. Klassementsleider Kevin Mijwaart pakte de bronzen beker.

Assenaar Jaro Hoekstra kwalificeerde zich als snelste en mocht daardoor op Tweede Pinksterdag vanaf pole starten in de twee wedstrijden van de GAMMA Yamaha R125 Cup. Na enkele ronden ontstond er een groep waar Hoekstra, Ewald ’t Hoen, Frank Nieman, Noah Bronkhorst, Dennis Koopman en Kevin Mijwaart zich in bevonden. De zes coureurs reden zich los van de rest en bleven elkaar dicht op de huid zitten. Er volgden enkele wisselingen van de koppositie totdat Nieman zich stevig op deze plek had genesteld. Halverwege de race moest Koopman door een foutje de kopgroep laten gaan. Ook ’t Hoen zakte enkele ronden later door een fout terug naar achteren. Damon van der Wielen kwam in de slotfase van de race sterk naar voren en kon aanklampen bij de groep.

Spectaculaire laatste ronde
De laatste ronde kende een spectaculair verloop. De sterk rijdende Jaro Hoekstra verraste de op kop rijdende Frank Nieman in de laatste bocht en greep daarmee de overwinning nét voor de neus van de thuisrijder weg. Noah Bronkhorst kwam in dezelfde laatste bocht ongelukkig ten val door de hevige strijd die er woedde. Hij kon zijn Yamaha daarna nog als negende over de streep rijden. Van der Wielen pakte de derde plaats voor Mijwaart en de als vijfde gefinishte Silven Venus.

Niet nog eens foppen
In de tweede race waren het weer dezelfde zes coureurs die het gaatje wisten te slaan op de rest van de rijders. Hoekstra reed de eerste paar ronden op kop totdat Nieman deze van hem overnam en deze positie niet meer losliet tot aan de finish. In de laatste ronde liet hij zich niet nog een keer foppen en pakte nu wel de winst op zijn thuiscircuit. Hoekstra kwam slechts 0,490 seconden te kort. ’t Hoen was Mijwaart te snel af en werd derde. Bronkhorst bleef Koopman voor en werd vijfde. Winnaar van de achtervolgende groep was Rody Kuiper die uiteindelijk de zevende plaats pakte.

Jaro Hoekstra
Jaro Hoekstra (14) op pole

Klassement
Hoekstra klimt door zijn goede resultaat in het klassement van de twaalfde naar de zevende plaats. Nieman en Bronkhorst wisselen van plaats waarbij Nieman de nieuwe nummer twee wordt.

Frank Nieman na afloop: “Het is fantastisch dat ik hier in Staphorst op het hoogste podium sta want dat is me nog nooit eerder gelukt. Wel een race winnen maar niet de dagoverwinning pakken. Voor het thuispubliek rijden is heel speciaal. In de eerste race kwam Jaro me ineens in de laatste bocht nog voorbij. In de tweede race kon ik met wat goede uitremacties ook weer op kop komen. Dat scenario van de eerste race had ik wel nog in gedachte dus ik heb daarna heel geconcentreerd en defensief gereden. Ik had wel geleerd van die fout dus ik had de deur nu helemaal dicht gegooid!”

Jaro Hoekstra was erg blij met zijn goede prestaties in Staphorst: “Ik krijg elke wedstrijd meer vertrouwen en dat is vandaag wel gebleken. Dat ik ook de pole had gepakt had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik moest de eerste race wel even in mijn ritme komen en werd al snel door een paar jongens ingehaald. Toen besloot ik om even rustig mijn kans af te wachten want de race was pas net begonnen. Ik kon later weer naar voren komen en in de laatste bocht kon ik Frank inhalen en had ik mijn eerste overwinning te pakken. In de tweede race heb ik vrijwel de hele tijd op de tweede plaats gereden. Frank reed hele verdedigende lijnen waardoor ik er niet langs kon komen. Maar ik ben ontzettend blij met dit resultaat vandaag!”

Einduitslag GAMMA Yamaha R125 Cup 25 mei te Staphorst

 1. Frank Nieman
 2. Jaro Hoekstra
 3. Kevin Mijwaart
 4. Damon van der Wielen
 5. Ewald ’t Hoen
 6. Noah Bronkhorst
 7. Dennis Koopman
 8. Michiel de Boer
 9. Thorben Scheper
 10. Rody Kuiper
 11. Alain Carree
 12. Silven Venus
 13. Niek van den Broek
 14. Yorick de Bruin
 15. Roy Voermans
 16. Xavier van Duffelen
 17. Derk Geesink
 18. Luuk Sup
 19. Ilona Hulst

Wil je ook meedoen?