GAMMA-Yamaha R125 Cup - Onderlinge verschillen worden steeds kleiner

EMMEN - De onderlinge verschillen in de GAMMA-Yamaha R125 Cup zijn dit jaar bijzonder klein en dat was te zien op het Kartcircuit Pottendijk te Emmen waar de derde wedstrijd werd verreden. Grote winnaar was Frank Nieman die beide wedstrijden wist te winnen. Na zijn mindere optreden in Brakel was de coureur uit Staphorst gebrand op revanche. Zijn tactiek is heel simpel, meteen na de start een gat slaan op de anderen en daarna de wedstrijd consolideren.

In de eerste race werd Alain Caree als tweede afgevlagd voor Dennis Koopman. De zoon van oud-GP-coureur Hans Koopman gaf zich zelf een mooi verjaardagscadeau. Een dag eerder vierde hij namelijk zijn 17e verjaardag. In zijn tweede jaar bij de GAMMA-Yamaha R125 Cup laat Koopman zien een snelle leerling te zijn. “Vorig jaar heb ik aan enkele wedstrijden meegedaan. Ik heb de oude Yamaha YZF-R125 van Bobby Bos gekocht. Het gaat in elke race beter en vandaag weer een podiumplaats. Voorop staat voor mij om dit jaar veel te leren. Het was in het begin best wel even wennen, maar nu gaat het steeds beter. Het allerbelangrijkste is dat je aansluiting met de kopgroep hebt en dan proberen dat tempo vast te houden.”

De tweede wedstrijd werd ontsierd door ettelijke valpartijen. Grootste slachtoffer was Kevin Mijwaart. De Rotterdammer kwam zelfs in beide heats ten val. In de eerste race schoof hij liggend op de tweede plaats onderuit. “Ik remde iets te laat bij het aansturen van een bocht. Bij het insturen had ik de rem nog vast en gleed het voorwiel weg. Gelukkig kon ik de wedstrijd nog hervatten en pakte ik uiteindelijk de elfde plaats.”

In de tweede heat kon hij de vallende Alain Caree niet meer ontwijken. Vanaf de negende plaats begon hij wederom aan een inhaalrace wat hem uiteindelijk nog de vierde plaats opleverde. “Na de start reden we in een groep toen Alain voor mij onderuit schoof. Ik kon hem nog nipt ontwijken, waardoor ik wel naast de baan belandde. Ik kon naar de vierde plaats rijden, maar het gat met de kopgroep was te groot om nog dicht te rijden. Balen uiteraard, want ik verlies hierdoor kostbare punten. Ik kan alleen maar hopen dat ik de pech nu achter mij kan laten.”

Kevin Mijwaart
Kevin Mijwaart

Achter winnaar Frank Nieman finishte Noah Bronkhorst als tweede. De 15-jarige coureur uit Maasland moest in de eerste heat genoegen nemen met de vierde plek. Dat werd mede veroorzaakt door een verkeerde tandwielverhouding, waardoor hij de kopgroep niet kon bijbenen. “We gokten verkeerd en dat bleek niet echt goed uit te pakken. Maar ook dat soort dingen hoort bij het racen. Frank Nieman was vandaag onverslaanbaar en hij is de terechte winnaar.”

Frank Nieman was blij met zijn twee overwinningen. “Ik wil dit jaar voor de titel gaan en dan moet je zorgen dat je in elke wedstrijd goed scoort. Dit baantje ligt mij wel. Mijn tactiek vandaag was om meteen een gat te slaan en de race uitrijden. Als je in een groep rijdt heb je kans op een val van een andere rijder. In de tweede race kwam ik minder snel in m’n ritme. Maar toen ik weer aan de leiding reed ging het vanzelf. Ik wilde geen onnodige risico’s meer nemen en heb de race uitgereden.

Belangrijkste is dat ik weer aan de leiding sta in het tussenklassement. De onderlinge verschillen zijn klein. Er zijn wel zes rijders die de race kunnen winnen. En dat maakt de GAMMA-Yamaha 125 Cup er alleen maar mooier door.”

Uitslagen GAMMA-Yamaha R125 Emmen:

Race 1

  1. Frank Nieman
  2. Alain Carree
  3. Dennis Koopman
  4. Noah Bronkhorst
  5. Silven Venus

Race 2

  1. Frank Nieman
  2. Noah Bronkhorst
  3. Dennis Koopman
  4. Kevin Mijwaart
  5. Damon van der Wielen

Wil je ook meedoen?