GAMMA Yamaha R125 Cup Assen: Verrassende start van het nieuwe seizoen

Eerste winst voor Alain Carree

De coureurs in de GAMMA-Yamaha R125 Cup moesten dit jaar al vroeg aan de bak voor hun nieuwe seizoen. Afgelopen weekend werd op het TT Junior Track Circuit Assen de spits afgebeten. Als we na de twee verreden races de uitslagen bekijken mogen we de conclusie trekken dat we een supermooi race seizoen voor de boeg gaan krijgen.

Gamma-Yamaha R125 Cup

Na een afwezigheid van een jaar is Frank Nieman weer teruggekeerd naar de GAMMA-Yamaha R125 Cup en is daarmee meteen een van de grote favorieten voor de titel. Ook Kevin Mijwaart, die vorig jaar grote indruk maakte met zijn derde plaats in het eindklassement, is op papier een van de favorieten. Maar dat er nog altijd eerst moet worden gereden voor de winst bewezen de twee super spannende races op het TT Junior Track.

In de eerste race leek Mijwaart af te stevenen op de overwinning, maar daar dacht Frank Nieman even anders over. Na een matige start denderde de Yamaha-coureur uit Staphorst door het deelnemersveld. In een poging om Kevin Mijwaart te passeren raakte hij diens achterband, waardoor de 15-jarige coureur uit Almere ten val kwam en daarmee een podiumplaats verloren zag gaan. “Het was een raceongeval en dat kan gebeuren in het heetst van de strijd”, aldus beide coureurs na afloop van de wedstrijd.

De winst ging naar Nieman die nipt Ewald ’t Hoen voorbleef. Dat ’t Hoen überhaupt van start kon gaan was al een klein wonder. Tijdens de trainingen kwam hij ongelukkig ten val waarbij hij zijn knie blesseerde en hij met een pijnstiller van start ging. De derde plaats ging naar Damon van der Wielen die de eerste podiumplaats uit zijn motorsportcarrière behaalde.

Best geklasseerde nieuweling in de GAMMA-Yamaha R125 Cup was Niek van der Broek die met twee keer een zesde plaats een schitterend debuut maakte. De 15-jarige coureur uit het Brabantse Middelbeers heeft twee jaar ervaring opgedaan in de Molenaar NSF Cup. “Op zaterdag reed ik voor het eerst op de Yamaha. Dat was best wel even wennen voor mij. Alles was nieuw, de zitpositie, het formaat van de R125 ten opzichte van de NSF Cup motor en het vermogen. Maar de Yamaha is echt een perfecte motorfiets waar ik snel aan was gewend. Met mijn elfde trainingstijd was ik meer dan dik tevreden. Tijdens beide races kon ik naar voren rijden en doordat er nog enkele coureurs ten val kwamen scoorde ik twee keer een zesde plaats. Een beter resultaat had ik mij niet kunnen wensen.”

Gamma-Yamaha R125 Cup
Niek van der Broek

De tweede race leek wederom een prooi te gaan worden voor Frank Nieman. Maar drie ronden voor het einde kwam de coureur uit Staphorst ten val. “Ik denk dat er olie op de baan lag, want de motorfiets schoof plotseling weg”. Kevin Mijwaart kon de gevallen motorfiets niet meer ontwijken en kwam eveneens naast de baan terecht. Lachende derde was Alain Carree die liggend op de derde plaats de overwinning in zijn schoot kreeg geworpen.

Het was voor de 16-jarige coureur uit Woubrugge zijn eerste overwinning in zijn tweede seizoen bij de GAMMA-Yamaha R125 Cup. “Dit is echt super. In de eerste race maakte ik nog enkele foutjes, waardoor ik als negende finishte. Maar in de tweede race was ik scherper. Ik reed op de derde plaats toen ik Nieman en Mijwaart naast de baan zag liggen. Ik wist dat ik mijn koppie erbij moest houden en rustig de wedstrijd uit moest rijden en geen fouten maken. Dit geeft mij een supergoed gevoel. Door de regen en de harde wind was het zaak om op de motorfiets te blijven zitten.”

Gamma-Yamaha R125 Cup
Alain Carree

De tweede plaats ging naar Noah Bronkhorst die ook zijn eerste podiumplaats behaalde. Damon van der Wielen kwam wederom als derde over de streep. De coureur uit Boven Leeuwen pakte daarmee de tweede plaats in het dagklassement. “Dit is mijn derde seizoen in de GAMMA-Yamaha R125 Cup en het gaat nu eindelijk zoals ik wil. Dit jaar heb ik de nieuwe Yamaha R125 gekocht. Dit is een compleet andere motorfiets met iets meer vermogen en hij stuurt beter. Ik voelde mij op deze fiets meteen op mijn gemak.”

Podiumplaatsen GAMMA-Yamaha R125 Cup Assen:

Race 1

  1. Frank Nieman
  2. Ewald 't Hoen
  3. Damon van der Wielen

Race 2

  1. Alain Carree
  2. Noah Bronkhorst
  3. Damon van der Wielen

Wil je ook meedoen?