Close finish zet Dave van Kats op de hoogste trede van het podium

“Dit is een mooie afsluiting van het seizoen”

Na de laatste wedstrijd van het seizoen stapte Dave van Kats eindelijk weer eens de hoogste trede van het podium. Tijdens twee spannende races vocht hij een onderling duel uit met kampioen Karlo Slager. Een tweede en een eerste plaats waren voldoende voor Kats om de dag overwinning te pakken.

GAMMA Yamaha R125 Cup
Dave van Kats (32) voor Karlo Slager (5)

Vrijwel direct na de start van de eerste race ontstaat er een kopgroep van drie man aangevoerd door Slager en gevolgd door Kats en de sterk rijdende Dennis Koopman. Gedrieën rijden deze coureurs langzaam weg van hun achtervolgers Maurice Karsijns, Bart van der Helm, Kevin Mijwaart en Ewald ’t Hoen. Halverwege de race raakt Koopman de aansluiting met de kopgroep kwijt doordat hij buiten de baan komt vanwege een achterblijver. Van Kats en Slager vechten daarna in een onderling duel uit naar wie de winst in de eerste race gaat. Vlak voor het einde komen beide coureurs ook in druk verkeer met achterblijvers. Slager profiteert daarvan en met bijna drie seconden voorsprong komt hij als eerste over de streep. Dennis Koopman weet zijn race beheerst uit te rijden en eindigt op een verdienstelijke derde plaats. De van een zevende plaats gestarte Mijwaart weet enkele ronden voor het eind weg te rijden uit het achtervolgende groepje waardoor hij de vierde plaats pakt.

Déjà vu
Voor de koplopers in de eerste race lijkt de tweede race een déjà vu. Weer zijn het Slager, van Kats en Koopman die zich snel losrijden van hun achtervolgers. Ook nu zetten Mijwaart, ’t Hoen en van der Helm alles op alles om de drie koplopers bij te houden. Toch ontstaat er al snel een gaatje en gaan de drie op jacht naar de eindstreep. Met nog enkele ronden te gaan zakt Koopman iets terug en zijn het weer van Kats en Slager die bepalen wie er wint. Van Kats behoudt in de laatste ronde zijn koppositie en ziet met slechts 0,054 seconden voorsprong als eerste de finishvlag. Koopman weet de sterk opkomende Mijwaart op de streep nog net voor te blijven en wordt derde. Het is zijn eerste podiumplaats dit seizoen.

GAMMA Yamaha R125 Cup
De drie koplopers Karlo Slager (5) Dennis Koopman (28) en Dave van Kats (32)

Koopman: “Ik had een erg goede kwalificatie gereden en stond tweede op de grid. Dat had ik eigenlijk niet verwacht want het voelde helemaal niet zo goed. Dus dat was wel een verrassing. Ik kon de jongens in de races goed volgen, jammer dat ik in de eerste race in het gedrang kwam met enkele achterblijvers. Daardoor miste ik de aansluiting met Karlo en Dave. De tweede race was eigenlijk een kopie van de eerste zo leek het wel, weer waren we met z’n drieën weg. Deze podiumplaats is wel een beloning voor het harde werken de afgelopen wedstrijden. Steeds zat ik er net niet bij en nu ben ik derde, hier ben ik erg blij mee.”

Dave van Kats toonde zich vooral opgelucht na zijn overwinning. “Het werd wel weer eens tijd dat ik eerste werd, ik heb veel pech gehad met valpartijen het afgelopen jaar. In Staphorst heb ik zelfs geen enkel punt gepakt en toen moest ik de rest van het seizoen alle zeilen bijzetten om weer bij te komen in het klassement. Het was wel mooi dat ik Karlo vandaag in de allerlaatste race kon verslaan, het was echt een close finish. De races waren erg spannend, we haalden elkaar voortdurend in. Ik ben er vol voor gegaan want in de tweede race wist ik dat ik eerste moest worden om ook de dag overwinning te kunnen pakken. Ik heb best was risico’s genomen maar alles ging goed vandaag. Dit is een hele mooie afsluiting van het seizoen!”

Na deze races is het eindklassement van seizoen 2014 bekend. Karlo Slager kon zich enkele races geleden al kronen tot de nieuwe Nederlands Kampioen en prolongeerde daarmee zijn titel van vorig jaar. Maurice Karsijns pakte vandaag het zilver met vijftig punten voorsprong op debutant Kevin Mijwaart. Van Kats valt net buiten de top drie en wordt vierde.

Top 10 uitslag 27 september 2014

 1. Dave van Kats
 2. Karlo Slager
 3. Dennis Koopman
 4. Kevin Mijwaart
 5. Ewald ’t Hoen
 6. Maurice Karsijns
 7. Michiel de Boer
 8. Joep Overbeeke
 9. Bart van der Helm
 10. Noah Bronkhorst

Top 10 eindklassement seizoen 2014

 1. Karlo Slager
 2. Maurice Karsijns
 3. Kevin Mijwaart
 4. Dave van Kats
 5. Tycho Wedman
 6. Bart van der Helm
 7. Rik Cramer
 8. Ewald ’t Hoen
 9. Jorel Boerboom
 10. Joep Overbeeke

Wil je ook meedoen?