Druk weekend voor de GAMMA-Yamaha R125 Cup: Masterclass, demonstratiewedstrijd en races voor veel publiek

Karlo Slager houdt het hoofd koel

ASSEN – De coureurs in de GAMMA-Yamaha R125 Cup hebben een zeer druk weekeinde achter de rug. Op zaterdag stond er een Masterclass met oud Grand Prix coureur Patrick van den Goorbergh op het programma en op zondag mochten de jonge helden voor ruim 80.000 toeschouwers op het grote TT Circuit Assen een demonstratiewedstrijd rijden. Aangemoedigd en toegejuicht door de vele toeschouwers kreeg menig jonge coureur kippenvel en maakte dit bij menig coureur de nodige emoties los. “Nu weet je pas wat Valentino Rossi mee maakt als hij hier de Dutch TT rijdt. Dit is pas echt cool”, was een veelgehoorde kreet.

GAMMA Yamaha R125 Cup

Maar daarna moesten de coureurs echt aan de bak voor twee wedstrijden die verreden werden op de TT Junior Track en wederom was het titelverdediger Karlo Slager die met een grote glimlach naar huis vertrok. Met zijn twee klinkende overwinningen deed de coureur uit Staphorst wederom uitstekende zaken voor het kampioenschap in deze opstapklasse. Doordat zijn naaste concurrent, Maurice Karsijns niet verder kwam dan de vierde plaats bouwde Slager zijn voorsprong op tot 600 punten. Met nog vier races voor de boeg, waar nog 800 punten zijn te verdelen, kan de titel Slager bijna niet meer ontgaan.

Toch had de titelverdediger zeker over een enig geluk niet te klagen. Tijdens de kwalificatie training brak er een stukje van zijn radiator los. In een record tijd werd dit gemaakt en kon Slager de pole position in de twee resterende rondjes alsnog veroveren.

In de eerste race op het zonovergoten TT Junior Track van TT Circuit Assen nam Slager meteen de leiding in handen met in zijn kielzog Tycho Wedman en Kevin Mijwaart. Ondanks de aanvallen van de achtervolgers hield Slager het hoofd koel. Met een minimaal verschil passeerde hij als winnaar de finish. Wedman eindigde als tweede voor Mijwaart.

De tweede manche werd wederom een prooi voor Slager maar hij de zege zeker niet cadeau. Wedman kon het tempo van Slager goed volgen maar passeren ging ondanks aandringen net niet. Wedman: “Het tempo lag vandaag erg hoog en in beide races heb ik alles gegeven. Dit soort technische circuits ligt mij goed. Hier kan je als coureur je profileren en laten zien wat je kunt. We hebben er vandaag een mooie show van gemaakt en vooral de vele toeschouwers naast de baan maakte het er alleen maar mooier door”.

Als derde werd Mijwaart afgevlagd. De 15-jarige coureur uit Almere had vooraf op iets meer gehoopt. “In de eerste race heb ik even op kop gereden toen mijn achterband begon te glijden en ik naast de baan raakte. Daardoor konden Karlo en Tycho mij weer passeren en zat er niet meer in dan de derde plaats. Ik in de tweede race kon ik het tempo goed bijhouden maar bij het passeren verloor ik teveel tijd waardoor ik de aansluiting verloor. Maar het allermooiste vandaag vond ik het rijden op de grote baan. Dat was echt super! Al die mensen op de tribune die voor je applaudisseren. Dat doet echt wel iets me je. Ik ben in de regel vrij nuchter, maar dit was echt geweldig”.

GAMMA Yamaha R125 Cup

Masterclass
Op zaterdag gaf oud Grand Prix coureur Patrick van den Goorbergh de jaarlijkse masterclass aan de coureur van de GAMMA-Yamaha R125 Cup. Door drukke werkzaamheden kon Wilco Zeelenberg dit jaar geen tijd vrij maken en daarom besloot de teammanager van MotoGP-kampioen Jorge Lorenzo in overleg met Hans Groenendijk, Communications Executive & Press Officer van Yamaha Nederland, om Van den Goorbergh te vragen voor de Masterclass. In de ochtend werd in de hospitality ruimte van Yamaha Motor Nederland een workshop georganiseerd waar de jonge coureurs tekst en uitleg kregen van Van den Goorbergh. Daarna werd er op het TT Junior Track de Masterclass voort gezet. Van den Goorbergh was onder de indruk van de kwaliteiten van de GAMMA-Yamaha R125 Cup coureurs: “Dit is voor mij de eerste keer dat ik de coureurs daadwerkelijk aan het werk zie. Een prachtige opstapklasse waar de jonkies veel kunnen leren. Dit had je niet toen ik met racen begon. Een geweldig mooi initiatief van Yamaha Motor Nederland, GAMMA en de SOBW. De GAMMA-Yamaha R125 Cup is een mooie kweekvijver voor de nieuwe talenten waar we in de toekomst nog veel van zullen gaan horen. Er rijden hier echt jonge coureurs rond die zich nog verder kunnen gaan ontplooien en het niveau heeft mij vandaag echt verrast”.

Uitslagen GAMMA-Yamaha R125 Cup Assen:

Eerste race:
1. Karlo Slager
2. Tycho Wedman
3. Kevin Mijwaart
4. Maurice Karsijns
5. Dave van Kats

Tweede race:
1. Karlo Slager
2. Tycho Wedman
3. Kevin Mijwaart
4. Maurice Karsijns
5. Dave van Kats

Wil je ook meedoen?