GAMMA-Yamaha R125 Cup Assen - Diskwalificatie Karlo Slager brengt spanning terug

De coureurs in de GAMMA-Yamaha R125 Cup hadden beter hun surfplank kunnen mee brengen naar het TT Junior Track Circuit Assen. De jonge rijders moesten vechten tegen de grote plassen water die op de baan stonden vanwege de hevige regenval. Dat dit niet goed kon gaan bleek wel door de vele valpartijen en de rode vlag in de eerste wedstrijd. Door een val van drie rijders, die ook nog in dezelfde bocht lagen, bleek de situatie te gevaarlijk om verder te rijden. Na de herstart, die over zes ronden werd verreden, was het toch weer Karlo Slager die de winst naar zich toe te trekken. De titelverdediger wist met een nipt verschil zijn naaste belagers Dave Kats en Bart van der Helm achter zich te houden.


Karlo Slager

De tweede wedstrijd werd wederom een prooi voor Karlo Slager die echter na afloop werd gediskwalificeerd. Er bleek bij de nakeuring dat zijn motorfiets reglementair niet in orde bleek te zijn. “Ik heb twee ringetjes van 2 millimeter in de voorvorkpoot gemonteerd en dat mocht volgens de technische keuring niet, want dat stond niet op de tekening van de Yamaha en is dus niet volgens het reglement GAMMA-Yamaha R125 Cup. Ik vind dit een beetje raar, omdat ik hier absoluut geen profijt van gehad.” aldus een teleurgestelde Slager.

Door de diskwalificatie van Slager ging de winst dus naar Dave Kats. De 17-jarige scholier uit het Utrechtse Cabauw mocht over enig geluk niet klagen. In de eerste wedstrijd ging hij liggend aan de leiding in de negende ronde in de fout. De achterkant van zijn motor spinde in de regen weg en pakte gelijk weer grip. Bij de val kwam hij hard met zijn hoofd en arm op het wegdek terecht. Maar een geluk bij een ongeluk voor hem wordt op dat moment de race vroegtijdig stilgelegd door een andere valpartij. “Ik was blij dat de race werd stilgelegd. Na de herstart heb ik geen onnodige risico’s genomen en ben ik achter Karlo als tweede gefinisht. Waardoor de crash werd veroorzaakt weet ik niet. Door de val werd mijn helm afgekeurd, maar via Bart van der Helm kon ik helm lenen waardoor ik alsnog aan de start kon verschijnen. In de tweede race had ik wederom kopstart maar kon Karlo Slager mij toch nog passeren. Ondanks de regen biedt het circuit voldoende grip waardoor je hard kunt rijden. In eerste instantie kon ik hem goed volgen, maar bij het passeren van achterblijvers had ik minder geluk. Na de diskwalificatie van Karlo kreeg ik alsnog de volle winst in de schoot geworpen. Je moet geluk hebben”.

De strijd om de tweede plaats ging tussen Kats en de 14-jarige Kevin Mijwaart. De coureur uit Almere kwam met een minimaal verschil van 00.042 seconde tekort om de derde plaats voor zich op te eisen. “Het was door het natte weer goed uitkijken. In de eerste race ging het supergoed en streed ik mee voor de eerste plaats. Maar door een val van Dave Kats moest ik door het gras. Na de herstart moest ik mij vanaf de zesde plaats terug knokken naar de vierde plaats. De tijd was te kort om verder te komen. In de tweede wedstrijd ging het een stuk beter en kon ik lange tijd het veld aanvoeren. Maar bij het passeren van achterblijvers ging het niet naar wens en moest ik genoegen met de derde plaats. Uiteindelijk werd dat toch nog de tweede plaats.”

Dave van Kats en Kevin Mijwaarts
Dave van Kats (32) voor Kevin Mijwaart (99)

Uitslagen GAMMA-Yamaha R125 Cup Assen:

Race 1:
1. Karlo Slager
2. Dave van Kats
3. Bart van der Helm

Race 2:
1. Dave van Kats
2. Maurice Karsijns
3. Tycho Wedman

Wil je ook meedoen?