Eerste triomf voor Maurice Karsijns

BRAKEL - Voor het eerst in zijn motorsport carrière behaalde Maurice Karsijns een overwinning in de GAMMA-Yamaha R125 Cup. De 17-jarige VMBO student uit het Groningse Leek wist met zijn eerste en tweede plaats op het korte wielerbaantje van Brakel met de hoogste eer naar huis te gaan.

Toch mocht Karsijns niet over enig geluk klagen. De grote favoriet voor de overwinning, titelverdediger Karlo Slager, kwam in de eerste race direct na de start ten val. Hierdoor was de 18-jarige Yamaha coureur al op voorhand uitgeschakeld voor een hoge eindklassering. Slager had het in Brakel zeker niet gemakkelijk. Zaterdag voor de race kwam hij bij een fietscross training in zijn woonplaats Staphorst ongelukkig ten val. Daarbij liep hij een zwaar gekneusde rechterhand blessure op. Met pijnstillers ging Slager toch van start. Maar het ging al in de krappe eerste bocht gelijk fout toen Tycho Wedman ten val kwam. Slager kon de ongelukkige coureur niet meer ontwijken en smakte eveneens op het asfalt. Of hij al niet genoeg pech had reed een collega coureur over zijn linkerhand! waarbij hij deze ook nog eens blesseerde.

Carlo Slager
Tycho Wedman (96), Thorben Scheper (9)

Maar aan al deze ellende had Maurice Karsijns uiteraard geen boodschap aan. Met een nipte voorsprong van slechts 00.076 seconde op Kevin Mijwaart won de Yamaha coureur zijn eerste wedstrijd uit zijn carrière. “Dit is voor mij een schitterende beloning. De meeste coureurs rijden op een Yamaha model van dit jaar. Maar ik rijd op een motorfiets uit 2011. Daardoor heb ik uiteraard minder PK’s en dat moet ik compenseren in de bochten. Het was een geweldig gevecht met Kevin. Hij is een echte aanwinst voor onze klasse en hij heeft in de eerste drie races laten zien dat hij mee kan draaien met de top”.
Als derde finishte Dave Kats. “Het was vandaag echt weer ouderwets knokken voor de ereplaatsen. Ik miste de snelheid op de rechte stukken en daardoor kon ik niet bij de kopmannen komen”.

Maar ook de tweede wedstrijd in Brakel was er een om in te lijsten. Het was dit keer echter Slager die meteen het heft in handen nam en afgetekend won. Ondanks de pijn met het schakelen en remmen wist hij de winst naar zich toe te trekken. “Mijn plan is geslaagd. Kopstart pakken en proberen een gaatje op de achtervolgers te slaan. Dat is gelukt al moet ik eerlijk bekennen dat het zeker niet gemakkelijk ging”. De strijd om de tweede plaats was adembenemend om te zien. De toeschouwers die naast de baan stonden kregen een geweldig spektakel te aanschouwen. Karsijns, Kats en Mijwaart streden een geweldig duel uit voor de ereplaatsen. Het was continu stuivertje wisselen door het drietal. Maar het was Karsijns die nipt Kats en Mijwaart achter zich wist te houden.
“Met mijn tweede en vierde plaats kan ik best tevreden mee zijn. Tot de laatste ronde heb ik geknokt om de tweede plaats. Ik moest vandaag de achtste plaats aan de race beginnen en heb me in de eerste ronde naar voren geknokt. Damen met Maurice en Dave hebben we een mooie onderlinge strijd uitgevochten. Bij het dubbelen van achterblijvers kwam ik naast de baan. Daardoor verloor ik de aansluiting met Dave en Maurice” aldus Mijwaart na afloop van de tweede wedstrijd.

Uitslagen:

Race 1:
1. Maurice Karsijns
2. Kevin Mijwaart
3. Dave van Kats

Race 2:
1. Karlo Slager
2. Maurice Karsijns
3. Dave van Kats

Wil je ook meedoen?