GAMMA-Yamaha R125 Cup Veldhoven, een mooie seizoensafsluiter

Met twee afgetekende overwinningen sloot kampioen Karlo Slager het seizoen af. De 17-jarige coureur liet in de laatste race van de GAMMA-Yamaha R125 Cup zien wie dit jaar de sterkte was. Toch kreeg Slager de zeges zeker niet cadeau. Vooral Jorel Boerboom gaf de kampioen in beide races goed partij. “We hebben er met zijn tweeën een mooi spektakel van gemaakt. Ik wilde hier vandaag laten zien dat ik de beste was, maar het ging niet zo gemakkelijk dan ik had gehoopt”, aldus Slager.

De van beroep technisch installatiemonteur was dit jaar met zijn twintig overwinningen uit veertien wedstrijden (28 races) gewoon een maatje te groot voor de rest. Twee keer moest Slager verstek laten gaan vanwege andere verplichtingen. De grote kracht was dat de coureur uit Staphorst het hele jaar bijzonder fanatiek bezig is geweest in de sportschool. “Ik heb hard gewerkt aan mijn conditie en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Meteen na de start kon ik het tempo opvoeren en dat tot het einde volhouden. Dat gaf net dat beetje extra. Ik ben een van de oudste deelnemers in de GAMMA-Yamaha R125 Cup en dan moet je het goede voorbeeld geven”, zegt Slager met een grote smile op zijn gezicht. Met veel plezier kijkt Slager terug op het afgelopen jaar: “Vooral de onderlinge sfeer en de gevechten om de ereplaatsen waren echt schitterend. Dat zal ik echt wel gaan missen. We waren een grote vriendenclub. Maar het belangrijkste is wel dat je in de Yamaha R125 Cup klasse heel veel kunt leren en ervaring opdoen waar je in de toekomst veel plezier van kunt hebben. Voor mij is het echt de beste leerschool geweest. Het zijn echt twee superjaren geweest en ik wil Yamaha Motor Nederland hartelijk danken voor hun steun.” Na het behalen van de titel wil Slager graag een volgende stap in zijn motorsportcarrière gaan maken. Maar over wat hij in 2014 gaat doen verkeert hij nog in grote onzekerheid. “Het liefst zou ik de overstap willen maken naar het Nederlands Kampioenschap Supersport en dan liefst op een Yamaha YZF-R6. Deze motor heeft in het WK Supersport wel bewezen een echte winnaar te zijn. Dat is mijn grote droom, maar ik heb momenteel nog geen team.”


Karlo Slager (5), Jorel Boerboom (25), Dave van Kats (32)

Ook Jorel Boerboom kan terugkijken op een mooie afsluiter. De 16-jarige coureur uit ’s-Gravenzande moest weliswaar genoegen nemen met de tweede plaats. Maar daar kon hij goed mee leven. “Ik heb vandaag alles gegeven en twee geweldige races gereden. We zijn beiden tot het uiterste gegaan en hebben het nodige kuipcontact gehad. Het ging er hard maar wel sportief aan toe. Tegen het einde had ik totaal geen kracht mee in mijn armen. Dat wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw in mijn nek. Dat heb ik opgelopen bij een val eerder dit seizoen. Daardoor heb ik weinig gevoel in mijn onderarmen.” Met zijn derde plaats stelde Dave van Kats zijn derde plaats in het eindklassement veilig. Samen met zijn vader, een oud-racer, gaat de 16-jarige coureur uit Cabauw deelnemen aan de vier uurs race van Croix als afsluiter van dit seizoen.


Bart van der Helm

Beste nieuwkomer in de GAMMA-Yamaha R125 Cup is Bart van der Helm. Met een overwinning op het circuit van Berghem bewees de coureur uit Rijswijk uit het goede racehout te zijn gesneden. “Het is een geweldig mooie opstapklasse waar ik heel veel heb geleerd. Ik ben KNMV-coach Joey Litjens heel veel dank verschuldigd. Hij heeft mij heel veel tips gegeven over het rijden en de bochtentechniek. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij en wil ik met de top mee rijden.” Dieptepunt voor Van der Helm was zijn val tijdens de GAMMA Racing Day die op het TT Circuit Assen werd verreden. “Ik lag op de tweede plaats en ging door mijn eigen schuld onderuit. Weg podium en dat is echt balen. Dat doet nog steeds pijn.”

Wil je ook meedoen?