GAMMA Yamaha R125 Cup – Veldhoven, mooie seizoensafsluiter


Het seizoen voor de GAMMA Yamaha R125 Cup coureurs zit erop. Op het Landsard circuit van Veldhoven sloten de jonge Yamaha-rijders op een spectaculaire wijze het eerste jaar af. Zowel Yamaha Motor Nederland als de organisatie SOBW mogen met een tevreden gevoel terugkijken. De animo voor deze nieuwe standaardklasse was enorm groot en de onderlinge verschillen van de jonge coureurs werd steeds kleiner.

De dagwinnaar van de laatste Yamaha R125 Cup race op het Brabantse circuit was Frank Nieman. De 15-jarige rijder uit Staphorst, die al zeker was van de tweede plaats in de eindstand achter kampioen Bo Bendsneijder, was te sterk voor de concurrentie. In de eerste race moest hij de hoogste eer nog laten aan Ewald ’t Hoen. Na een schitterende tweestrijd trok de coureur uit Poortugaal aan het langste eind. Het was de tweede overwinning van het seizoen voor ’t Hoen. Maar het was er wel een om in te lijsten. Gedurende de race zat hij op het vinkentouw van Nieman die vanwege een niet optimaal functionerende motorfiets zijn strijdplan niet kon uitvoeren. “Ik wilde direct na de start een voorsprong opbouwen op de rest van het deelnemersveld en zo de race winnen. Maar mijn motorfiets trilde enorm, waardoor ik alles moest proberen om het tempo zo hoog mogelijk te houden. Ik vind het geweldig dat Ewald heeft gewonnen. Hij rijdt al het hele jaar sterk en hij is de terechte winnaar”, aldus Nieman die meer dan tevreden was met zijn tweede plaats.

Ewald ’t Hoen was in zijn nopjes met zijn tweede overwinning van dit jaar. “Vooraf had ik mijn tactiek al klaar en dat is goed uitgepakt. Het was mijn bedoeling om Frank Nieman zo snel mogelijk te passeren en daarna het tempo te laten zakken. Ik had gehoopt dat de anderen dan de aansluiting konden vinden en wilde daarna wegrijden. Ik weet dat Frank een snelle eindsprint heeft. Maar mijn plan lukte in eerste instantie niet helemaal. Gelukkig kon ik drie ronden voor het einde Frank passeren en de winst pakken. Ondanks dat ik de eerste twee races van het jaar heb gemist, doordat ik nog geen motorfiets had, kan ik terug kijken op een mooi jaar.”

Als derde finishte Maurice Karsijns, die net niet de aansluiting kreeg met de twee koplopers. “Ik zat in een groep achtervolgers die streden om de derde plaats. We reden met vijf jongens en het duurde net iets te lang voordat we het tempo goed hadden. Daarna liepen we snel in op de twee leiders, maar het was net te kort om aan te sluiten. Maar het is een super resultaat waar ik zeker tevreden mee ben.”


Frank Nieman nam in de tweede race sportieve wraak en won met een minimaal verschil van slechts 0,125 seconde voor Joris Lentfert. Grote verliezer was Ewald ’t Hoen, die al na de eerste ronde vroegtijdig moest opgeven. Het meeste respect kon worden opgebracht voor Jeremy Hofstra, die vierde en vijfde werd. De Yamaha-coureur uit het Friese Oosterwolde was net een paar dagen uit het gips na de breuk in een middenhandsbeentje. “Het ging niet helemaal pijnloos, maar als je op de motorfiets zit voel je dat niet. Het ging echt super en ik wilde deze laatste race rijden om met een goed gevoel de wintermaanden in te gaan.”

Uitslagen GAMMA Yamaha R125 Cup Veldhoven - Race 1
1. Ewald 't Hoen
2. Frank Nieman
3. Maurice Karsijns
4. Jeremy Hofstra
5. Joris Lentfert

Uitslagen GAMMA Yamaha R125 Cup Veldhoven - Race 2
1. Frank Nieman
2. Joris Lentfert
3. Maurice Karsijns
4. Bobby Bos
5. Jeremy Hofstra

Eindstanden GAMMA-Yamaha R125 Cup (eerste vijf resultaten)

1. Bo Bendsneijder 1910 punten
2. Frank Nieman1675 punten
3. Karlo Slager 1361 punten
4. Jorel Boerboom1109 punten
5. Ewald 't Hoen 1055 punten

Wil je ook meedoen?