Gastrijder GAMMA Yamaha R125 Cup oppermachtig in Staphorst

Was het bij de vorige race in Francorchamps nog gastrijder Damon van der Wielen die vriend en vijand wist te verbazen door drie overwinningen op rij te scoren, in Staphorst was het een andere gastrijder die de concurrentie het nakijken gaf. Colin Velthuizen wist onbedreigd beide races te winnen. Voor het kampioenschap deed Niek van den Broek opnieuw de beste zaken.

GAMMA Yamaha R125 Cup

Colin Velthuizen komt normaal gesproken uit in de Molenaar NSF100 Championship wegraceklasse, maar aangezien die klasse niet in Staphorst aan de start kwam, besloot Velthuizen zijn teammaatjes Mieke Abbink en Rein Saris van het Team 4 Holland Racing te vergezellen. Veel meters had Velthuizen nog niet gemaakt met de Yamaha R125, maar het ging hem op circuit De Tippe meteen al goed af. In de kwalificatietraining wist hij met een rondetijd van 56,01 een halve seconde sneller rond te gaan dan leider in de tussenstand van de GAMMA Yamaha R125 Cup, Niek van den Broek.

Race 1
Zoals er werd gekwalificeerd, verliep de eerste race ook. Velthuizen liet direct zien dat zijn goede kwalificatie geen toeval was en reed weg bij de rest. Van den Broek leek veilig op een tweede plaats te rijden tot hij in de vijfde ronde een schuivertje maakte. Hij kon zijn Yamaha R125 snel weer oppakken en de achtervolging inzetten op Bronkhorst, die hem net daarvoor gepasseerd was. Van den Broek reed het gaatje snel dicht en wist in de eindfase de tweede plaats weer terug te pakken. Bronkhorst werd derde op veilige afstand van Dustin Timmermans, die nog net Selwin Hamden achter zich wist te houden.

Ook Timo Wieme maakte een klein schuivertje, in gevecht om de zesde plaatse met Damian Witte en Rein Saris. ‘Gelukkig kon ik de machine oppakken en ben ik nog dertiende geworden. Wel jammer, mijn doelstelling is bij de eerste vijf te rijden, aan het begin van het seizoen is dat ook een paar keer goed gelukt.’

Birgit Scheffer en Mieke Abbink waren de hele race met elkaar in gevecht. Uiteindelijk kwam Scheffer net iets eerder onder de zwart-wit geblokte vlag door. De derde dame in het veld, Amber Onderberg, moest haar collega-coureurs vanaf de zijlijn bekijken. Door een kleine, geplande medische ingreep moet zij verplicht enige tijd rust houden.

GAMMA Yamaha R125 Cup
#48 Damian Witte, #21 Reinier Saris, #42 Timo Wieme

Race 2
Ook in de tweede race was Velthuizen een klasse apart. Zonder al te veel moeite ging hij iedere ronde een halve seconde sneller rond dan Van den Broek en Bronkhorst, die opnieuw in een strijd om de tweede plaats verwikkeld waren. Wederom trok van den Broek aan het langste eind. Dit keer wist Hamden daarachter Timmermans wel voor te blijven. Door zijn betere resultaat in de tweede race zou hij in het dagklassement vierde worden. En ook de dames hadden elkaar weer gevonden. Abbink observeerde goed en probeerde haar machine een aantal keer naast die van Scheffer te zetten maar Scheffer hield het hoofd koel en kwam als snelste dame over de finish.

GAMMA Yamaha R125 Cup
#67 Mieke Abbink, #16 Birgit Scheffer

Bij de uitreiking van de dagprijzen mocht Velthuizen de grootste beker in ontvangst nemen. Van den Broek deed met zijn tweede plaats de beste zaken voor het kampioenschap. Hij bouwde zijn voorsprong op Bronkhorst in de tussenstand uit naar 120 punten. ‘Dit is niet bepaald mijn baan maar ik heb het maximale eruit weten te halen. Er zitten in deze lay-out veel korte bochten, je moet een paar keer terug naar de tweede versnelling. Ik heb liever wat snellere, vloeiende bochten. Maar ik ben heel tevreden, zeker na die schuiver in de eerste race, dat ik mijn tweede plaats veilig heb kunnen stellen.’

Ook Bronkhorst was niet heel gelukkig met de baan, mede doordat hij nog steeds niet hersteld is van zijn eerder opgelopen blessures. ‘Het botje in mijn voet is nog niet genezen. Sterker nog, ik moet binnenkort terug voor controle, omdat het niet naar wens aan lijkt te groeien. En het is hard werken op deze baan, de voet krijgt het daardoor zwaar te voorduren.’ Gelukkig voor Bronkhorst is er nu wat langer rust tot de volgende wedstrijd, al komt hij een week voor de race in Veldhoven nog uit in de Yamaha R3 Cup, tijdens de TT van Assen.

In het Rookie klassement deed Selwin Hamden met zijn vierde plaats de beste zaken en bouwde daarmee zijn voorsprong op Rein Saris verder uit.

De volgende race van de GAMMA Yamaha R125 Cup zal zijn op zaterdag 1 juli en wordt gehouden op Circuit de Landsard in Eindhoven.

GAMMA Yamaha R125 Cup

Race results

Championship standings

Wil je ook meedoen?